Wonen in Calpe

Wat te zien en te doen in Calpe?

Waar is Calpe?

Calpe, of Calp in het Valenciaans, haar officiële naam, is een kustplaats in de provincie Alicante, Valenciaanse Gemeenschap, Spanje, gelegen in het gebied dat bekend staat als Costa Blanca Norte, in de regio Marina Alta.

Het grenst in het noorden en in het binnenland aan Benisa en in het zuiden aan Altea. Het ligt op iets meer dan 20 kilometer ten noorden van Benidorm en 60 kilometer van de hoofdstad Alicante.

Calpe heeft 23.000 inwoners op een oppervlakte van 23 km2 en heeft 13 kilometer kustlijn waar naast stranden en baaien, de imposante Peñón de Ifach staat, een rotsmassief dat een icoon is van de stad.

play

Waarom wonen in Calpe / Calp?

Waarom wonen in Calpe / Calp?

Een rustig stadje aan de Middellandse Zee

Wonen in Calpe is wonen in een stad met een maritiem tintje, tussen de zee en de immense zoutlagune, een overblijfsel van de vissers.

Hoewel Calpe in de zomermaanden zijn bevolking ziet toenemen, verblijven de inwoners, zowel de lokale bevolking als buitenlanders, het hele jaar door om de stad leven in te blazen dankzij de diensten, winkels en uitgaansgelegenheden.

Gastronomie met vis en rijst

De typische gastronomie van Calpe wordt voornamelijk bereid met vis uit de baai van Calpe.

Tot de typische gerechten behoren de Senyoret rijst of llauna de Calp, die wordt gemaakt met vis, aardappelen en tomaten.

Breng zeker een bezoek aan het havengebied waar je een groot aantal restaurants aan zee vindt waar je hun vis- en zeevruchtenschotels kunt proeven.

Sport- en golfbanen in Calpe

Sport- en golfbanen in Calpe

Onder de andere openbare voorzieningen heeft Calpe het Domingo Crespo Gemeentelijk Paviljoen, met een veld voor handbal, basketbal en zaalvoetbal; het Ifac Sportpaviljoen met een veld voor basketbal, zaalvoetbal en volleybal en het Fernando Delgado Gemeentelijk Zwembad, open voor zwemmen, matronzwemmen, aquafitness of waterpolo.


De gemeente Calpe heeft geen golfbaan, maar er zijn andere golfclubs in de buurt. De dichtstbijzijnde zijn: Club de Golf Ifach (6 km.), Altea Club de Golf (7 km.), Club de Golf Jávea (14 km.) en La Sella Golf (18 km.).

Zon en mooi weer in Calpe

Bovendien maakt de goede temperatuur, met een klimaat van milde temperaturen in de winter en 360 dagen zon, het mogelijk om in bijna elk seizoen van het buitenleven te genieten.


De minimumtemperatuur ligt rond de 16°C in februari en het maximum is 28°C in augustus. De temperatuur van het zeewater in Calpe varieert van 14°C in de winter tot 26°C in de zomer en, zoals in de hele Costa Blanca, kun je ook hier genieten van meer dan 300 dagen zon per jaar.


Je zult het heerlijk vinden om in Calpe te wonen als je van de zee wilt genieten in een klein zonnig stadje met een zeelucht naast een Middellandse Zee met kristalhelder water.

Wat is er te zien in Calpe?

Stranden in de stad Calpe

MeerMinder Informatie

Calp heeft 13 kilometer kustlijn waar je een ruime keuze hebt aan stranden en baaien waar je kunt genieten van de zon en de Middellandse Zee.

De populairste stranden zijn die in het stadscentrum zoals Playa del Arenal-Bol en La Playa de Levante of La Fossa. Dit zijn stranden met fijn zand en rustig water naast de promenade, met alle diensten en badservice aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit, ideaal voor gezinnen.

Een ander stadsstrand met fijn zand is Cala del Morelló, waar zich de archeologische overblijfselen bevinden die bekend staan als Baños de la Reina (Koninginnenbaden). Ten noorden van Playa de La Fossa ligt ook het kleine en rustige Cala Calaga, met zand en afgeronde stenen.

Naast Puerto Blanco gelegen in het zuidelijke deel, en met een prachtig uitzicht op de baai en de rots heb je het Puerto Blanco strand, grof zand en grind en de Cala de Les Urques, het strand voor honden in Calpe.

Stranden in de stad Calpe

Andere Calas in Calpe

MeerMinder Informatie

Bezoek de Cala La Manzanera, gelegen naast het merkwaardige en kleurrijke gebouw dat bekend staat als de Rode Muur, ontworpen door de beroemde architect Ricardo Bofil in de jaren 70, of het strand Cantal Roig, met blauwe vlag en naast de haven, met rustig water ideaal voor het hele gezin.

Onder de Peñón de Ifach en aan het begin van de boulevard Princesa de Asturias ligt Cala El Racó, zeer populair bij duikers omdat het, naast het kristalheldere water, het enige onderwaterpad in de Valenciaanse Gemeenschap heeft dat is gemarkeerd met informatiepanelen.

In het noordelijke deel vind je Cala del Mallorquí en Cala Les Bassetes, met grof zand, kiezels of een rotsplateau.

Als je de voorkeur geeft aan maagdelijke en verborgen baaien, omgeven door natuur, heb je de Cala del Penyal, met naturistisch karakter, die te voet bereikbaar is vanaf het noordelijke deel van de rots, en andere die alleen bereikbaar zijn via de zee zoals de Cala El Collao of Racó del Corb, de Cala Gasparet, kiezel en rots en aanbevolen voor duiken en vissen.

Andere Calas in Calpe

Peñon de Ifach

Als er iets kenmerkend is voor de stad Calpe dan is het wel de Peñón de Ifach, een rotsmassief dat meer dan 300 meter uit de zee oprijst en een kilometer lang is.

Deze imposante rotsmassa is beschermd als Natuurpark en is ontstaan nadat het zich losmaakte van de Sierra de Oltà die in het binnenland ligt.

Het kan worden overgestoken via een pad van ongeveer 5 kilometer dat de top bereikt en de aalscholvers en meeuwen vergezelt die de wanden bewonen.

Een duizelingwekkende wandeling om de rijke flora en fauna te ontdekken terwijl je geniet van een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee.

Peñon de Ifach

Wandelingen op zee en in de bergen in Calpe

MeerMinder Informatie

Naast de Rots kun je in Calpe genieten van de natuur die de stad omringt. Aan de ene kant heb je de enorme lagune van de Salinas de Calpe, die zich uitstrekt over 41 hectare in het stadscentrum en waar je de ooievaars en de kleurrijke roze flamingo's kunt zien die zich voeden in het water.

Een andere zeer aan te raden route is de Benissa-Calp Ecologische Wandeling, die langs de kustlijn loopt over een route van ongeveer 5 kilometer tussen kliffen en baaien en waar je kunt wandelen met een bevoorrecht uitzicht op de zee, gemakkelijk toegankelijk en geschikt om met het gezin naartoe te gaan.

Aan de andere kant kun je door de Sierra de Oltà gaan, met tien kilometer berg om te wandelen langs de paden of de route nemen naar de Mirador del Morro de Toix, gelegen naast de kust en vanwaar je kunt genieten van het landschap van zee en bergen met de baai van Calpe en het Natuurpark van Montgó.

Wandelingen op zee en in de bergen in Calpe

Cultureel erfgoed

Calpe heeft een aantrekkelijk cultureel en archeologisch erfgoed waarin opvallen:

  • Torre del Castellet (16e eeuw). Je kunt hier de overblijfselen zien van een wachttoren, die bedoeld was om aanvallen van Barbarijse piraten te voorkomen.

  • Casa Nova (18e eeuw). Deze versterkte boerderij ligt bovenop een heuvel, zodat je de omliggende landhuizen kunt bezoeken.

  • Ricardo Bofill gebouwen (20e eeuw). Dit zijn 3 gebouwen van de Catalaanse architect Ricardo Bofill: Xanadú (1968), La Muralla Roja (1972) en El Anfiteatro (1985).
Cultureel erfgoed

Musea in Calpe

Onder de musea van Calpe zijn de volgende:

  • Archeologisch Museum van Calpe. Onder de collectie bevinden zich stukken uit de Iberische periode tot de Middeleeuwen. Het bevat archeologische overblijfselen van de Romeinse vindplaatsen Baños de la Reina en andere gebieden zoals de Peñón de Ifach en Tossal de Consentari.

  • Museum Casa de la Senyoreta. Hier kun je schilderwerken van het artistieke erfgoed van de gemeente bekijken in een achttiende-eeuws gebouw dat een herenhuis was.

  • Etnologisch museum Casa del Cocó. Gevestigd in een typisch landelijk gebouw van de Marina Alta. Hier kunnen bezoekers de economische activiteiten ontdekken die in het verleden in Calpe plaatsvonden. Activiteiten zoals wijn maken, vissen of landbouw.
Musea in Calpe

Feesten in Calpe

MeerMinder Informatie

De feestkalender van Calpe loopt het hele jaar door, met de volgende festiviteiten en vieringen:

  • Maart. Fallas. In de maand maart plant de Commissie van de "Falla del Calp Vell" een falla die bestaat uit grote sculpturen van karton, hout en andere materialen die publieke figuren voorstellen en scènes uit het dagelijks leven met ironische boodschappen weergeven. Deze falla brandt op 19 maart om middernacht.

  • Augustus. Patroonsfeesten ter ere van de Virgen de las Nieves. Sinds 1940 vieren de inwoners en bezoekers van Calpe elk jaar op 5 augustus hun beschermheilige.

  • September. Bedevaart van de Virgen del Rocío. In september organiseert het Casa de Andalucía in Calpe een pelgrimstocht van de hermitage van San Salvador naar de hermitage van San Juan, beschermheilige van La Cometa.

  • Oktober. Patroonheilige en feesten voor Moren en Christenen ter ere van de Santísimo Cristo del Sudor. In de maand oktober worden religieuze en feestelijke evenementen gehouden die majesteit en devotie combineren.
Feesten in Calpe

Hoe kom je in Calpe / Calp?

1

Over de weg

Calpe is verbonden met de rest van de mediterrane steden door de snelweg AP-7, afslag 63 of 64, en door de nationale snelweg N-332. Het ligt op ongeveer 63 kilometer van de stad Alicante.

2

Vluchten naar Calpe. Met het vliegtuig

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn: Alicante-Elche Miguel Hernández Airport, gelegen op ongeveer 50 minuten naar het zuiden en Valencia Airport, 1u 20min. naar het noorden, beide met een ruim aanbod aan nationale en internationale vluchten.

3

Over zee

Als je met de boot komt, heb je de Real Club Náutico Calpe Marina en de Club Náutico Les Bassetes met daartussen ongeveer 400 ligplaatsen voor boten tot 18 meter lengte en aan het aanbod wordt de Marina Port Blanc toegevoegd met ongeveer 200 extra ligplaatsen.

4

Met de bus

Vanuit Alicante vertrekken er dagelijks verschillende bussen naar het busstation van Calpe. Er zijn ook regelmatige lijnen vanuit naburige steden en vanuit onder andere Valencia, Madrid of Barcelona. Bekijk de routes van het bedrijf Alsa.

5

Met de tram

Calpe is verbonden met de kustplaatsen van de Costa Blanca Noord met de Alicante TRAM, die van Alicante naar Denia rijdt. De halte Calp ligt op lijn 9.


Het dichtstbijzijnde treinstation is het RENFE treinstation in Alicante. Vanaf daar zijn er stadsbussen die een verbinding hebben met het busstation van Alicante.

Officiële websites met meer
informatie over Calpe / Calp:

Calpe Toerisme

Stadhuis van Calpe

Onroerend goed in Calpe

Onroerend goed in Calpe

De kantoren van Esphouses die het dichtst bij Calpe liggen zijn gevestigd in het makelaarskantoor in Altea, op nummer 2, Calle Raspall. In Esphouses hebben we meerdere eigendommen te koop in alle gebieden, stranden en urbanisaties van Calpe.


We hebben appartementen en koopappartementen; huizen, chalets en villa's; bungalows en herenhuizen; grond en percelen: etc. Je kunt een appartement kopen in Calpe, in een van de gebieden: Calpe Pueblo, Canuta, Gargasindi...


We hebben huizen, villa's of chalets te koop in Calpe, op elk van de stranden (Calpe Playa), inclusief in de eerste lijn van: Cala El Collao of Racó del Corb, Cala Gasparet, Cala Les Urques, Playa Puerto Blanco, Cala La Manzanera, Playa Arenal-Bol, Cala del Morelló, Playa Cantal Roig, Cala El Racó, Cala del Penyal, Playa de Levante of La Fossa, Cala Calalga, Cala del Mallorquí of Cala Les Bassetes.


Ook kunnen we je townhouse of bungalow in Calpe verkopen, in een van de urbanisaties van Calpe: Urbanisatie Maryvilla, Urbanisatie Los Pinos, Urbanisatie Aguamarina, Urbanisatie Calpe Park...

Wil je meer informatie?