Wonen in Guardamar del Segura

Wat is er te zien en te doen in Guardamar del Segura?

Waar is Guardamar del Segura?

Guardamar del Segura, ook eenvoudigweg bekend als Guardamar, ligt aan de zuidelijke Costa Blanca, in de provincie Alicante, in de regio Valencia aan de oostkust van Spanje. Het heeft 11 kilometer aan stranden en grenst aan de nabijgelegen steden Torrevieja in het zuiden, Rojales en San Fulgencio in het westen, en de stad Elche in het noorden.

Het maakt deel uit van de regio Vega Baja, waar ook andere steden zoals Orihuela of het al genoemde Torrevieja liggen, in het zuidelijke deel van de provincie Alicante. De naam komt van de rivier Segura, die uitmondt in de stad.

Het aantal inwoners overschrijdt de 16.000 niet op een oppervlakte van iets meer dan 35 km², een aantal dat zich vermenigvuldigt tijdens het zomerseizoen, aangezien het een stad is die veel aantrekkingskracht heeft voor residentiële toeristen dankzij het goede klimaat, de stranden en het aanbod van diensten.

play

Waarom wonen in Guardamar del Segura?

Waarom wonen in Guardamar del Segura?

Een kleine badplaats

Als je in een stad aan zee wilt wonen maar de grote steden wilt ontvluchten, dan is Guardamar iets voor jou.

Het is een niet al te grote stad maar met meer dan tien kilometer strand dat ook wordt gekenmerkt door een rijke ecologische omgeving van grote natuurlijke schoonheid.

Het weer in Guardamar del Segura: het hele jaar door zon

Guardamar del Segura heeft een goed klimaat en 300 dagen zon per jaar.

De gemiddelde temperaturen en milde winters zorgen ervoor dat je elke maand van het jaar buiten kunt wandelen of allerlei sporten kunt beoefenen.

Gastronomie in Guardamar

Gastronomie in Guardamar

In Guardamar del Segura zijn er talloze restaurants met nationale en internationale gerechten uit vele landen. De gastronomie wordt vertegenwoordigd door twee autochtone producten, de ñora en de zeegarnaal:


 • De ñora de Guardamar is een kleine rode paprika met een zoete bol, die smaak en aroma geeft bij de bereiding van rijstgerechten.

 • De Guardamar-garnaal, met zijn karakteristieke driekleurige staart: paars, rood en geel, wordt gevist in het gebied waar het zoete water van de rivier de Segura en het zoute water van de Middellandse Zee samenkomen.

Elk jaar, sinds 2005, wordt de 'Setmana Gastronòmica de la Nyora i el Llagostí' gehouden in Guardamar del Segura, georganiseerd door een selecte groep restaurants die deel uitmaken van de Guardamar Restaurant Association, en in samenwerking met de afdeling Toerisme van het stadhuis.

Tijdens deze week serveren de deelnemende restaurants een uitgebreid proefmenu dat een gerecht met ñora en een ander gerecht met garnalen moet bevatten, zowel tijdens de lunch als het diner.

Duinen, natuur, zee

Golfbanen in Guardamar del Segura

Guardamar del Segura heeft geen golfbanen in de gemeente. Er zijn echter 11 golfclubs in de omgeving. De dichtstbijzijnde zijn: Golf La Marquesa, in de naburige stad Rojales (4,7 km.), Greenlands Golf (9,5 km.) en La Finca Golf - Golf Quara (12,4 km.).

Duinen, natuur, zee

Natuur aan de kust is iets waar niet alle steden prat op kunnen gaan. In Guardamar del Segura heb je de beschikking over 800 hectare natuurgebied dat bestaat uit duinen en dennenbossen aan de voet van het strand. Een perfecte plek om te wandelen of te fietsen en te genieten van het gezonde leven dat voortkomt uit het leven dicht bij de natuur in het Middellandse Zeegebied.

Sport in Guardamar

Sport in Guardamar

Guardarmar heeft verschillende openbare faciliteiten voor het beoefenen van verschillende sporten, waaronder:


 • Jachthaven Marina de las Dunas. Deze jachthaven ligt aan de monding van de rivier de Segura in de Middellandse Zee en is de enige jachthaven in Guardamar del Segura. Je kunt er allerlei watersporten beoefenen (zeilen, windsurfen, waterskiën, kanoën of jetskiën). Het is mogelijk om duik-, rubberboot- of windsurfcursussen te volgen en deel te nemen aan viswedstrijden en regatta's die door de watersportclub worden georganiseerd.

 • Sportcomplex 'Las Rabosas'. Het heeft drie voetbalvelden, waarvan één met ultramodern kunstgras, en een atletiekbaan.

 • Gemeentelijk Sportcentrum 'Palau Sant Jaume'. Gelegen op 20 meter van het strand en 30 meter van de Pinada en de duinen. Het heeft 2 multifunctionele zalen voor de beoefening van vechtsporten, een fitnessruimte en een overdekt sportveld met apparatuur voor zaalvoetbal, basketbal, volleybal en badminton.

 • Sportcentrum en gemeentelijk zwembad. Het heeft 4 tennisbanen (snelle ondergrond), een fronton, 2 paddle tennisbanen, 2 multi-sportvelden (2 basketbalvelden en 2 zaalvoetbalvelden) en 3 buitenzwembaden.

 • Gemeentelijk verwarmd zwembad 'Manel Estiarte'. Het heeft een zwembad met acht banen van 2x25 meter waar les wordt gegeven in zwemmen, aquatische matrogym of aquagym.

Wat is er te zien in Guardamar?

Stranden van Guardamar del Segura I

Dankzij de 11 kilometer aan stranden heb je in Guardamar del Segura een ruim aanbod om op de eerste lijn van de zee te genieten. Ze zijn allemaal van fijn goudkleurig zand, sommige omgeven door wilde natuur en andere gelegen in het stadscentrum, met alle diensten.

Aan de ene kant heb je de stranden van Centre en La Roqueta, twee stadsstranden als je dicht bij de stad wilt zijn om naar de restaurants, cafés, winkels te gaan of langs de promenade te wandelen, bruisend in de zomer en iets rustiger in de wintermaanden en heel dicht bij het beroemde Reina Sofia Park.

Ten noorden van de monding van de rivier de Segura ligt het maagdelijke strand van Tossals, een naturistenstrand van meer dan 1,6 km lang, helemaal van fijn zand en gelegen ten noorden van de monding van de rivier de Segura.

Stranden van Guardamar del Segura I

Stranden van Guardamar del Segura II

Een ander strand midden in de natuur, ten zuiden van de monding, is Playa del Vivers, met blauwe vlag en omgeven door vegetatie en pijnboombossen. In de omliggende duinen kun je ook de archeologische vindplaatsen van het islamitische kalifaat Rábita en de Fenicische stad La Fonteta bezoeken.

In zuidelijke richting vind je het strand van Babilonia, met meer dan een kilometer goudkleurig zand en gekenmerkt door lage huizen, waar de eerste vakantiegangers aan het eind van de negentiende eeuw kwamen.

In het zuidelijke deel van de stad vind je het Moncaio strand, met blauwe vlag en ongeveer 1,5 kilometer lang, het Playa del Camp, erg rustig en omgeven door dennenbossen en het Playa de les Ortigues, maagdelijk en gelegen tussen duinen, om te genieten van de zee midden in de natuur.

Stranden van Guardamar del Segura II

Dennenbos park en duinen

MeerMinder Informatie

De Pinada de Guardamar del Segura, uitgeroepen tot gebied van communautair belang, is een van de meest karakteristieke plekken van de stad. Het is een duinbos dat 800 hectare van de gemeente beslaat en waar bomen, ongerepte stranden en zelfs archeologische overblijfselen te vinden zijn.

De herbebossing aan het einde van de 19e eeuw heeft het veranderd in een bosgebied van grote waarde, met dennen, eucalyptus, palmbomen of cipressen, die bezocht kunnen worden via de wandel- of fietsroutes. Een daarvan is het Alfonso XII Park, met 8 kilometer aan gemakkelijke paden voor het hele gezin.

In dit gebied bevinden zich ook twee archeologische vindplaatsen in Guardamar, die worden beschouwd als Sites van Cultureel Belang vanwege hun historische relevantie. Dit zijn de Rábita Califal, een islamitische moskee, en de Fontenta, een havenstad uit de Fenicische periode. Twee schatten die een unieke natuurruimte aan de voet van het strand compleet maken.

Dennenbos park en duinen

Koningin Sofia Park

Een van de meest charmante plekken in Guardamar del Segura is ongetwijfeld het Reina Sofia Park, gelegen in het hart van de stad en vlakbij de stranden. Het is een natuurlijke omgeving waar bezoekers samenleven met eekhoorns, schildpadden, pauwen, eenden en zwanen die in vrijheid genieten van de schaduw van de weelderige bomen en de rust in de stilte van de vijvers en kleine watervallen.

Een plek om te wandelen langs de paden en houten bruggetjes, te ontspannen op de heuvels, iets te drinken in de cafetaria of met de kinderen te spelen in de speeltuin.

Een plek die je niet mag missen, met ook een cultureel aanbod met openluchtmuziek in het auditorium, vooral actief in het zomerseizoen.

Koningin Sofia Park

Andere natuurgebieden van Guardamar

MeerMinder Informatie

Naast deze ruimtes heeft de prachtige natuurlijke omgeving van Guardamar del Segura:

 • Monding van de rivier de Segura. De Gola del Segura en het laatste stuk ervan tot aan de Middellandse Zee zijn een van de waterrijke gebieden van Zuid Valencia waar je een groot aantal watervogels kunt zien, zoals de blauwe reiger, de nachtreiger of de steltkluut.

 • Natuurpark van de lagunes van La Mata en Torrevieja. Een ander wetland met een oppervlakte van 3700 hectare met een belangrijk vogelreservaat, waaronder de flamingo en de geoorde fuut. Het beslaat de gemeenten Guardamar del Segura, Torrevieja, Los Montesinos en Rojales. Het park kan te voet, op de fiets of te paard worden bezocht. Het heeft een informatie- en interpretatiecentrum met een grote grafische tentoonstelling van het hele zilte ecosysteem.
Andere natuurgebieden van Guardamar

Archeologisch erfgoed I: De dame van Guardamar

Guardamar del Segura heeft een rijk cultureel en archeologisch erfgoed als gevolg van de verschillende bezettingen in verschillende historische perioden zoals Fenicië, Iberisch, Romeins en Moslim Kalifaat. Hoogtepunten:

 • Fenicische havenstad La Fonteta ( VIII tot VI voor Christus), aan de monding van de rivier de Segura.

 • Ommuurde kern van Cabezo Pequeño del Estaño (VIII en VII v. Chr.), in het Rinconada gebied.

 • Necropolis en nederzetting van Cabezo Lucero (VI tot III v. Chr.). Hier werd in 1987 de zogenaamde Dama de Guardamar gevonden, een stenen buste van een Iberische vrouw, met kleding die lijkt op die van de Dama de Elche, daterend uit 450-350 v. Chr. Het wordt beschouwd als een van de symbolen van de stad en wordt bewaard in het Archeologisch Museum van Alicante (MARQ).
Archeologisch erfgoed I: De dame van Guardamar

Cultureel en archeologisch erfgoed II: Rábida, kasteel en kerk

Daarnaast kun je in Guardamar een bezoek brengen aan:

 • Rábita Califal de las Dunas de Guardamar ( X eeuw), in de duinen van Guardamar, naast de monding van de rivier de Segura. Het is het oudste Arabische gebouw in Spanje.

 • Kasteel van Guardamar (XIII). Het diende als fort dat de inwoners beschermde tegen moslimaanvallen. Het werd bijna volledig verwoest door een aardbeving in de 19e eeuw waarna de stad Guardamar verhuisde naar de huidige locatie.

 • Kerk van San Jaime Apostel (XIX). Het werd gebouwd in het centrum van het dorp na de aardbeving van 1829, die de tempel uit 1724 verwoestte, die op zijn beurt werd gebouwd op een andere tempel uit de veertiende eeuw.
Cultureel en archeologisch erfgoed II: Rábida, kasteel en kerk

Musea in Guardamar del Segura

Guardamar del Segura heeft 2 musea:

 • Archeologisch Museum van Guardamar (MAG). Het bevindt zich in het gebouw van het Casa de Cultura. Het museum werd in 1989 geopend en toont archeologische collecties van verschillende vindplaatsen in de stad.

 • Huis-Museum Ingenieur Mira. Het deelt het hoofdkantoor met het VVV-kantoor, naast het stadhuis. Het is voornamelijk gewijd aan Francisco Mira y Botella (1862-1944), de bosbouwkundig ingenieur die verantwoordelijk was voor de herbebossing van de Pinada de Guardamar del Segura, die werd uitgevoerd van 1896 tot 1930 om de opmars van de duinen te stoppen.
Musea in Guardamar del Segura

Verse vis veilingen

Van maandag tot vrijdag, om 10 uur 's ochtends, en open voor het publiek, vinden de traditionele veilingen van verse vis gevangen door de Guardamarenca-vloot plaats op de Guardamar Vismarkt, gelegen in de jacht- en vissershaven Marina de las Dunas.

De traditionele veilingmethode begint met een maximumprijs, die de veilingmeester beetje bij beetje verlaagt totdat de geïnteresseerde zijn hand opsteekt en tegen die prijs koopt. De meeste bakjes die worden geveild hebben een gewicht van 1 kg.

De vis uit Guardamar, vers en van de hoogste kwaliteit, wordt elke dag aangevoerd en geveild op de vismarkt. De belangrijkste soorten die worden gevangen zijn goudbrasem, tong, tarbot, inktvis, zeebarbeel, harder en garnalen (van maart tot augustus).

Verse vis veilingen

Hoe kom je in Guardamar del Segura?

1

Over de weg

Guardamar is via de nationale weg N-332 verbonden met andere kustplaatsen zoals Santa Pola of Torrevieja, de luchthaven Elche-Alicante of de hoofdstad en ligt vlakbij de snelweg AP-7.

2

Met het vliegtuig

Guardamar del Segura ligt 25 kilometer ten zuiden van de internationale luchthaven van El Altet, Elche-Alicante Miguel Hernández, die wordt bediend door rechtstreekse binnenlandse en Europese vluchten en andere internationale bestemmingen.

3

Over zee

De jachthaven van Guardamar del Segura heet Marina de las Dunas en ligt naast de monding van de rivier en het strand dels Vivers, heel dicht bij het stadscentrum. Het heeft 500 ligplaatsen voor boten tot 15 meter lengte en diensten zoals de zeilschool, het vrijetijdscentrum, een strandbar en een restaurant.

4

Met het openbaar vervoer

Het busstation van Guardamar wordt bediend door regelmatige buslijnen vanuit de belangrijkste nabijgelegen steden van Alicante, zoals Orihuela, Elche of Torrevieja, evenals Cartagena, in Murcia. Enkele van de busmaatschappijen zijn Avanza, Sigüenza, La Inmaculada of Bam. Als je met de trein komt, is het dichtstbijzijnde station de forenzentrein die van Alicante naar Murcia gaat en door steden als Elche of Orihuela rijdt, op een paar kilometer afstand.

Officiële websites met meer informatie over Guardamar del Segura:


Guardamar del Segura Toerisme

Stadhuis van
Guardamar del Segura

Wil je meer informatie?